Meyve ve sebzelerin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozlar ve bu rengarenk tozlar ile yapılabilecekler.
Sağlıklı beslenmeye artan ilgi ile birlikte market raflarında meyve ve sebze tozları görmeye başladık. Farklı teknolojilerle kurutulup toz haline getirilen meyve ve sebzeler ile ilgili neler yapılabileceği ise yaratıcılığın sınırlarını zorluyor. Meyve ve sebze tozları, smoothielere, atıştırmalıklara, granolalara, kurabiyelere, salatalara, makarnalara ve çok daha fazlasına canlı renkler eklemekle kalmayıp lezzeti derinleştiriyor.
Meyve ve sebze tozları, dondurulmuş ve kurutulmuş malzemelerden daha uzun raf ömürleriyle mutfağı pratik bir hale getirirken, gerekli vitamin ve minerallerin tüketilmesine bir alternatif oluşturuyor.
Meyve ve sebzeleri kurutmak aslında sanıldığı kadar kolay değil. Meyvelerin ve sebzelerin toz haline gelme sürecinde üreticiler birçok zorlukla karşılaşabiliyor. Yüksek şekerli meyvelerin, örneğin olgunlaşmış bir muzun kurutulması zor. Yeşil yapraklı bitkileri ve sebzeleri kurutmak da hassas bir süreç gerektiriyor.
Dondurarak Kurutmak
“Freeze drying” yani dondurarak kurutma, bugün geleneksel yöntemin dışında marketlerde en çok gördüğümüz kurutma yöntemi. Dondurarak kurutma yöntemiyle meyve ve sebzeler düşük sıcaklık ve düşük basınç altında kurutuluyor. Bu yöntemde suyun katı hali buz, sıvı haline hiç dönüşmeden, direkt su buharına geçiriliyor. Bu yöntemle kurutulan meyve ve sebzeler besin değerlerini, kokularını, renklerini ve şekillerini koruyorlar. Bu yöntem meyve ve sebzeleri neredeyse nemsiz bir hale getirdiğinden, raf ömrünü uzatmak için koruyucu bir maddeye ihtiyaç duymuyor. Dondurularak kurutulan ürünlerin, geleneksel yöntemle kurutulmuş meyve ve sebzelerin aksine, cips gibi kıtır bir hali olur. Bu sayede bu yöntemle kurutulan meyveler ve sebzeler toz haline getirilebiliyor.
Her Meyvenin ve Sebzenin Tozu Olur Mu?
Dünyada giderek artan meyve ve sebze tozları çeşitliliği göz önüne alındığında, herhangi bir meyvenin veya sebzenin kurutularak hala yüksek besin değerlerine sahip, uzun ömürlü bir toza dönüşüp dönüşemeyeceği tartışılan konular arasında. Her meyve ve sebze için çokça deneme ve yanılma, süreci mükemmelleştirmek için şart.
Her meyvenin ve sebzenin hasat zamanının sonucun mükemmel olması için optimize edilmesi da çalışılan konular arasında. Hassas ürünlerin tarladan toplandıktan sonra 12 saat içinde işlem görmesi gerekebiliyor.
Meyve ve sebze tozları mutfakta yeni ve heyecan verici bir malzemeye dönüşebilir. Tozlar hem renk hem tat hem de yemeklerin besin değerlerini arttırmak için kullanılabilir.
- Yaptığınız herhangi çorbanın içine besin değerini artırmak için sebze tozu ekleyebilirsiniz.
- Yulaf ezmesinin üzerine sevdiğiniz meyve tozlarını serpebilirsiniz.
- Farklı renkte bir yoğurt elde etmek için yoğurda pancar tozu ekleyebilirsiniz. Meyveli yoğurtları da sevdiğiniz meyve tozları ile kişiselleştirebilirsiniz.
- Yepyeni bir lezzet profili oluşturmak için evde yaptığınız granolaya meyve tozu ekleyebilirsiniz. Elma tozu ve tarçınlı granola yoğurt üzerinde veya tek başına tatlı ihtiyacınızı karşılayabilecek bir atıştırma olabilir.
- Kek ve kurabiyelerin besin değerini arttırmak için kullanabilirsiniz. Kullandığınız miktara bağlı olarak tadını almamanız mümkün. Tadını almak için toz miktarını arttırıp, tarifteki kuru malzemeyi meyve tozu miktarına göre ayarlamanız gerekebilir.
- Çırpılmış yumurta yaparken sebze tozları ekleyip bambaşka bir tat yakalayabilirsiniz.
- Smoothielerinize sebze tozları katabilir, sebzelerin tadını almadan smoothienizin besin değerini arttırabilirsiniz.
- Zeytinyağına batırdığınız taze ekmek üzerine serpip bir ara öğün yaratabilirsiniz.
- Otlarla, baharatlarla ve tozlarla kendi baharat karışımlarınızı oluşturup fırında pişireceğiniz sebzeleri tatlandırabilirsiniz.
- Tatlı veya tuzlu krepler için meyve veya sebze tozunu hamurun içine karıştırabilirsiniz.