ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Pratik

Doğal Mutfak

Bu yazıyı 2 dakika 22 saniyede okuyabilirsiniz.

Evin geri kalanı modern ya da minimalist olsa da, mutfakta sıcaklık iyi geliyor. Peki nasıl?

Kabul edelim, “rüstik” mutfağa yakışıyor. Ancak rüstik deyince aklınıza sadece kırmızı beyaz pötikare bezler, seramikten biblo tavuklar gelmesin. Birkaç ipucu…

Renk katın

Mutfakta genelde dolapların ve fayansların natürel bej, gri, toprak tonlarına mahkum kalırız. Halbuki canlı renkler mutfak için son derece iştah açıcı olabiliyor. Çoğumuz için mutfak, sabahın erken saatlerinde en çok zaman geçirdiğimiz oda. Kırmızı enerji verir, sarı mutlu yapar. Son yıllarda tercih edilen gri ise doğru ton olursa mutfakta harikalar yaratabilir, başka renkler için iyi bir baz olur.

Kurutun

Yaz sonu biberleri, domatesleri, fasulyeleri, patlıcanları ipe dizip kuruttunuz. Onları yan yana mutfağın bir köşesinde sergileyin. Böylelikle hem yemeklerinizde kullanmak için elinizin altında olurlar, hem de görsel olarak renk ve doğallık katarlar. Kuruttuğunuz yabani otları ve meyveleri ise cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Sergileyin

Mutfakta her şey kapalı dolaplar içinde saklı olmamalı. Mutfağınızda diğer dolaplardan farklı bir dolap ya da kiler için yer ayırın. Her gün kullandığınız tabakları, tencerelerinizi, bardaklarınızı, hatta yemeklerde en çok kullandığınız malzemeleri kavanozlara doldurup bu dolabın raflarında, açık bir şekilde sergileyin. Mutfakta hem kullanmak hem de sergilemek için kitaplara da yer ayırmayı unutmayın.

Dengeleyin

Buzdolabı, fırın ve diğer ufak mutfak aletlerini düşündüğümüzde mutfakta metal ağırlıkta. Halbuki iyi bir odada kumaş-ahşap-metal dengesi olmalı. Hepsi aynı olmayan ama aynı çizgide olan kumaşlardan perde, mutfak bezi, kumaş peçete, kavanozlara kapak yapabilirsiniz. Ahşap kesme tahtalarıyla, doğal ahşap raflarla bu dengeyi sağlayabilirsiniz.

Yetiştirin

Kabul ediyoruz, her mutfak bitki yetiştirmeye uygun olmayabilir. Ama pencerenin önünde ufak saksılarda taze otlar yetiştirmek için ne mutfağınızın büyük olmasına, ne de bol güneş almasına gerek var. Bitki yetiştirmenin dışında mercimek, nohut, fasulye çimlendirip, minik filizler büyütebilirsiniz. İşe haftanın bir gününü filizlendirme günü olarak belirleyerek başlayabilirsiniz. Bir başka proje de doğal fermante turşular kurmak. Aynı bitki yetiştirmek gibi bu turşular da dikkat ve ilgi istiyor. Doğru malzeme, teknik ve zamanla turşularınızı “yetiştirin”.

Ziyanı önleyin

Bilinçli almak, malzemeyi başından sonuna kullanmak, artan yemekleri değerlendirmek, doğru saklamak ve korumak mutfakta ziyanı önlemek için gerekli. Mutfakta kullandıklarımıza gelince de yapılabilecek çok şey var. Örneğin, kağıt peçete yerine kumaş peçete tercih edebilirsiniz. “Sürekli kirleniyor, bu sefer de onları yıkamak için enerji harcanıyor” diyorsanız, desenli kumaşlar seçin ve yeterince edinin ki sürekli yıkamak zorunda kalmayın. Ailede herkesin kendine ait bir peçetesi olması da bir fikir. Saklama kabı olarak plastiğin yerine cam tercih edin. Streç film ve alüminyum folyo yerine bezden lastikli kapaklar yapın. Market alışverişi yaparken kullandığınız bez torbaları saklayın. Gerekirse bir kaç tane de arabada bulundurun ve böylelikle alışveriş yaparken plastik torba kullanmaktan kurtulun.

Dönüştürün

Akıllı mutfaklarda dekoratif olarak güzel görünen objeler, aksesuarlar aynı zamanda işlevsel olmalı. Eskicilerde, bit pazarlarında ne bulursanız toplamadan önce işe yarayıp yaramayacağını da düşünün. Örneğin, emaye kaplar, tencereler rüstik mutfağın olmazsa olmazıysa, onları çaylarınızı, baharatlarınızı sakladığınız saklama kapları olarak kullanabilirsiniz. Ya da örneğin, farklı boylarda havanlar edinin. Onları baharat öğütmek ya da sarımsak ezmek için kullanmanın dışında yemek pişirirken tuzluk olarak kullanın.

Yemek yapın

Ve unutmayın, en sıcak, en davetkar mutfak yemek pişen mutfaktır.


Cemre Torun
İşletme ve klinik psikoloji geçmişi olan Cemre Torun, yaklaşık 10 senedir hem Türkiye’de hem yurtdışında farklı yayınların yemek editörlüğü yapıyor ve yemek yazılarını yazıyor. The World’s 50 Best Restaurants’ın bölge başkanı. İçindekiler adlı yemek kitabının yazarı. Uluslararası yemek konferansı YEDİ’nin kurucularından. Ruhun Doysun’un proje danışmanı ve editörü.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.