ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Pratik

Sonuna Kadar Sebze

Bu yazıyı 1 dakika 57 saniyede okuyabilirsiniz.

Kerevizden havuca, sebzelerin göz ardı edilen kısımlarını değerlendirmek için fikirler

Sonbahar-kış sebzelerinin tüm kısımlarından yararlanmak, hem gıda israfını önlemek için şart, hem de sağlığımız ve damak keyfimiz için akıllıca.

Son zamanlarda sebzeleri kökünden yaprağına, bütün olarak bulabildiğimiz için mutluyuz. Artık minicik, Bugs Bunny’lik havuçlar uzun yeşil yapraklarıyla, kereviz ise saplarıyla birlikte satılıyor.

Sebzeleri sapları, yaprakları üzerinde satın alın ama saklarken ayırın çünkü yaprakları nem kaybına yol açıyor. Kök sebzeleri bıçakla temizlemek yerine önce bir fırça yardımıyla temizlemek israfı önlüyor.

Balkabağı: Balkabağının çekirdeklerini ayıklayın ve süzgeçte yıkayın. Zeytinyağı, toz biber ve tuzla karıştırıp 10-15 dakika fırına verin. Balkabağının genelde atılan, içinde çekirdekleri barındıran lifli meyve kısmını ise çekirdekleri ayırdıktan sonra yumuşak ve lezzetli bir balkabaklı kek için kullanın.

Brokoli: Brokoliyi yapraklarıyla birlikte pişirin. Saplarını da kullanın. Dış yüzeyini fazlalıkları alana kadar traşladıktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş brokoli sapları farklı bir mücver tarifi için ideal.

Havuç: Havucun yaprakları hafif acı olabiliyor. Blanch ettikten, yani 2-3 dakika haşlayıp soğuk suda şokladıktan sonra süzün ve zeytinyağında soteleyin.

Ispanak: Elbette, zeytinyağlı ıspanak kökü!

Karalahana: Karalahananın sert orta damarları genellikle atılır. Halbuki kullanılmayan bu kısımlarından çabuk turşu yapabilirsiniz.

Kereviz: Minik kerevizleri üzerlerindeki sapları ve yapraklarıyla birlikte pişirin. Nefis, odunsu bir lezzet çıkıyor ortaya, çam ormanlarına ışınlanmış gibi olursunuz.

Yer elması: Yamuk yumuk şekli ve kabuklarının incecik oluşu yer elmasını soymayı zorlaştırıyor. Soyarken ziyan etmemek zor. Halbuki yer elmasını soymanıza gerek yok. Bir fikir; zeytinyağı, maydanoz, fındığı öğütüp kabukları soyulmamış yer elmalarıyla karıştırın ve fırına verin.

Soğan: Soğanın normalde çöpe atılan tepesini toprağa ekip yeni soğanlar yetiştirebilirsiniz. Geri dönüşüm diye buna denir!

Pırasa: Genelde tariflerde pırasanın beyaz ve açık yeşil kısımları kullanılır. Uzun koyu yeşil kısımları ise genelde çöpe gider. Bunları değerlendirmenin bir yolu, fırında et, tavuk ya da balık pişirirken altına yerleştirmek. Hem yükseklik verir, hem de lezzet katar.

Lahana: Lahana ye ye bitmeyebiliyor. Fazlasını değerlendirmenin en iyi yolu dondurmak aslında. Lahanayı 4’e kesip, blanch edin. Suyunu iyice süzdükten sonra dondurun. Lahana bu şekilde aylar, hatta yıllar boyu dayanıyor.

Pancar: Saplarını haşlayabilir ya da zeytinyağlı pancar sapı yapabilirsiniz. Rengi yeter! Pancarın yapraklarına ise kırmızı ıspanak da deniyor, o denli sağlıklı. Körpe yapraklarını çiğ olarak salata gibi, daha sert olan yapraklarını hafif haşladıktan sonra yiyebilirsiniz.

Patates: Soyduğunuz patateslerin kabuklarını atmayın. Zeytinyağı, tuz, biberle fırında pişirip cips yapın. Patatesi haşladığınız suyun da bir sürü marifeti var; soslara kıvam vermek için ya da ekmek yaparken su yerine kullanın. Patates suyu hem lezzet hem doku katar.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.