ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Detay

Su Gibi

Bu yazıyı 2 dakika 28 saniyede okuyabilirsiniz.

Biliyoruz, bol su içmemiz gerekiyor. Peki ne kadarı yeterli? Günün hangi saatinde, nasıl su içmeliyiz?

“Ne yiyorsak oyuz” diyoruz ama aslında “ne içiyorsak, oyuz” demek daha doğru! Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşuyor. Organlarımızın, kaslarımızın, kemiklerimizin, beynimizin, kısaca tüm vücudumuzun çalışması için gerekli olan, su.

 

Uzmanlar, vücudumuzdaki suyun yüzde 2’sini bile kaybetmenin halsizliğe, baş ağrısına, hafıza sorunlarına, sindirim ve sinir sorunlarına sebep olabileceğini söylüyorlar. Yüzde 2 ciddi bir miktar su kaybı demek ama bazen farkında olmadan susuz kalabiliyoruz. Zaten sürekli su kaybediyoruz; nefes alarak, sindirim yoluyla ya da terleyerek. Bunun üzerine bir de spor yapmak ya da sıcak havada terlemek gelince, su içmeye dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Ne kadar?

Günde 8 bardak su içmemiz önerilir. Yaklaşık 2 litre. Ancak Amerika’da Institute of Medicine’a göre bu miktar kadınlar için 3 litre, erkekler için ise 3.7 litre. Avrupa’da ise European Food Safety Authority, kadınların 2, erkeklerin 2.5 litre su içmeleri gerektiğini savunuyor. Kısacası uzmanlar bile kesin bir miktar söyleyemiyorlar. Kişinin beden ve sağlık durumuna, dış etkenlere bağlı olarak değişiyor. Yeterli su aldığımızı anlamanın en kolay yolu vücudu dinlemek. Sık sık susamak ve koyu renkli idrar, yeterince su içmediğimizi gösteriyor.

 

Almamız gereken suyun yüzde 80’ini içeceklerden, geri kalanını ise yiyeceklerden alıyoruz. İçecek demişken, kahve ve çayın diüretik olduğu, daha çok idrara ve dolayısıyla su kaybına yol açtığı söylenir. Araştırmalar ise çok ciddi miktarlarda tüketmedikten sonra sorun olmadığını gösteriyor. Bazı yiyecekler ise su bakımından zenginler. Karpuz, ıspanak, çilek, semizotu bunlardan bir kaçı.

 

Gün boyu su içmek gerek. Yemeğe başlamadan önce bir kaç yudum su içmenin faydalı olduğu biliniyor; su içmek damağımıza yemeğe hazırlıyor.

Yemeklerle birlikte su içmenin dışında gün boyu yanımızda su dolu bir matara taşıyabiliriz. Su içmeyi sevmeyenler, içine bir kaç dilim salatalık, zencefil, limon ve nane yaprakları ekleyebilirler.

 

Bazı durumlarda ise fazladan su içmekte fayda var. Örneğin, spor yapmadan önce, spor anında ve sonrasında mutlaka su içmek gerek. Uzun süreli spor yapıyorsanız, elektrolit dengesi için içtiğiniz suyun içine bir çimdik tuz ekleyebilirsiniz. Sıcak ve nemli hava terlemeye sebep olduğundan özellikle yaz aylarında ekstra su içmeli. Hastayken de bol sıvı almamız gerekiyor. Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar söz konusuysa. Hamile olanlar veya emzirenler de bol bol su içmeyi ihmal etmemeli. Hatta emzirirken bir yandan mutlaka su içmekte yarar var.

 

 

Nasıl?

Ilık su mu, soğuk su mu? Çin tıbbına göre sıcak yemek yerken soğuk su içmek vücutta dengesizliğe sebep oluyor. Bu sebepten yemeklerle sıcak çay servis ediliyor. Aynı şekilde Ayurvedik beslenmeye göre düzenli olarak sıcak su içmek gerek. Yemek sırasında içilen sıcak su, yediklerimizi sindirmemizi kolaylaştırıyor. Yemekler arası sıcak su içmek ise toksinlerden arınmamızı sağlıyor.

Su Kilo Verdirir mi?

Su içmenin kilo vermeye yaradığı söylenir. Ancak araştırmalar suyun metabolizma üzerinde hafif ve kısa vadeli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Yine de sıvı ihtiyacımızı gidermek için gazlı içecek ya da meyve suyu yerine su tüketmek elbette daha sağlıklı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.