ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Detay

Ruhunu Doyuran Bir Yaz

Bu yazıyı 2 dakika 59 saniyede okuyabilirsiniz.

Doğanın ve kendimizin daha farkında olduğumuz bir yaz için birkaç öneri…

Neden yaz? Yaz günlerinde kendimize ayıracak daha çok vaktimiz var. Günler uzun, hava sıcak. Daha sık dışarıdayız, doğaya biraz daha yakınız. Yaz mevsiminde ruhumuzu doyuran bir hayat için birkaç adım atabiliriz. Birkaç önerimiz var… 

 

Yavaşlayın

Gün içinde bir yerlere yetişme telaşı ve bitirilmesi gereken işler kalp atışınızı ve tansiyonunuzu hızlandırabilir, stresli ve endişeli olmanızı sağlayabilir. Yazın ruhumuzu doyurmak için bir yerden başlayacaksak, biraz yavaşlamak, durmaktan başlayabiliriz. Hazır yaz günlerinde hayatımızda daha az stres varken, biraz yavaşlamayı deneyebiliriz. Yaz, ağustos böceklerinin sesini dinlemenin, durup bir çiçeği seyretmenin, dayanamayıp koklamanın, o anın, o mevsimin geçeceğini fark etmenin tam zamanı.

Daha az plastik şişe

Yazın hepimiz daha çok su içiyoruz, bu doğru. Ancak her susadığımızda bir şişe su alarak plastik tüketmiş oluyoruz, bunun için biraz daha plastik üretiliyor ve bu döngü sürekli kendini tekrar ediyor. Peki ne yapmalı? Evden tedarikli çıkarak, durmadan pet şişede su almamayı başarabilirsiniz. Marketlerde bile kolaylıkla bulabileceğiniz bir cam şişe veya bir matara edinerek, evden çıkarken yanınıza alabilirsiniz.

Işıktan yararlanın

Yazın belki de en güzel taraflarından biri geç kararan hava, evin içine doğan güneş, tüm gün aydınlık odalar… Hem elektrikten tasarruf etmek, hem de gün ışığının ferahlığından faydalanmak için daha az ışık yakın. Balkonunuzda akşamüstleri mumlar yakmayı, güneş enerjisiyle çalışan aydınlatmaları deneyebilirsiniz.

Açık havada buluşmak 

Yaz göz açıp kapayıncaya kadar geçecek. Bize kalan, mutlu anılar olacak. Bu yüzden arkadaşların terasları, balkonlar, bahçeler, deniz kenarında bir örtü serip sohbet etmenin keyfini çıkarmaya bakabiliriz. Ve mutlaka bir açık hava tiyatrosu konserine gidin. Ruhumuzu doyurmanın en zevkli yollarından biri de müzik değil mi?

Sahil kenarı

Deniz kenarında olmanın tek başına bile psikolojik faydası var. Mavi renge bakmak sakinleştirirken, duyduğunuz dalga sesleri beyninizin parasempatik sinir sistemini uyarıyor. Daha sakin ve yavaşlamış bir zihinle düşünüyorsunuz. Stresle baş etme kapasiteniz artıyor.

Evde dondurma 

Yazın en çok soğuk yiyecek, içecek seviyoruz. Ruhunu doyuran bir yaz için, evdeki tatlı mı tatlı meyveleri değerlendirmeyi de deneyebiliriz. Hep birlikte şeftali, karpuz, vişneyi hevesle bekledik. Kalanları ziyan etmeyip, sevdiğimiz meyvelerden dondurma, smoothie yapabiliriz. 

Piknik zamanı

Eskiden pikniğe gidilirdi, öyle büyük bir olay da değildi. Biraz domates salatalık, birkaç meyve. Belki sandviç… Şeftaliyi kollarınızdan sular aka aka yiyin, sonra ellerinizi kenarda kendiliğinden akan derede yıkayın… Pikniğe gitmek sadece nostaljik değil, aynı zamanda çok da zevkli…

Teknolojik bir detoks

Bütün bir yılı, cep telefonlarımıza bakarak geçiriyoruz. Sayılarla konuşmamız gerekirse, Türkiye ortalamasına göre günde 78 kez, yani 13 dakikada bir telefonlarımızı kontrol ediyoruz. Durmadan gelen bildirimler, cevaplanacak mail’ler, aranacak kişiler, halledilecek işler… Tüm günü cep telefonsuz geçirme stresine de girmeden, biraz uzaklaşmayı deneyin. Bir gün batımının fotoğrafını çekmeyin örneğin, uzun uzun seyretmenin keyfini çıkarın. Aileniz, arkadaşlarınızla sohbet edin.

Pazara gidin

Henüz yanından geçerken bile kokusu gelen çeşit çeşit otlar, domatesler, yamuk yumuk salatalıklar… Tatildeyseniz bulunduğunuz şehrin pazarına gidin. Üreticilerin tarlasından, yaylasından toplayıp getirdiği meyve sebzelerden alın. Onlarla sohbet edin.

Doğa keşfi

Türkiye’de yaklaşık on bin çeşit bitki yetişiyor. Bunların bir kısmı endemik, yani sadece burada yetişiyor. Keşfedin. Bir sonraki yürüyüşünüzü ormanda, zaman zaman yürüyüş parkurundan çıkıp ufak patikalara dalarak yapın. Ağaçların, kendiliğinden yetişen çiçeklerin, karıncaların farkına varın. 

Kitap bitirin

En az bir kitap… Çalışırken çoğumuz kitap okumaya zaman ayırmıyoruz. Aslında tek yapmamız gereken günde 10-15 dakikamızı buna ayırmak … Tatil kitap okuyabilmek demek. Tatile çıkmadan bir kitapçıya uğrayın, kışın fırsat bulamadığınız bir iki kitabı yanınıza alın ve kendinize söz verip, o kitabı bitirmeden dönmeyin.

Bisiklete binin

Bisiklet şehirde bir yerden bir yere ulaşmak için değerlendirebileceğiniz bir araç. Özellikle de üşütmeyen günlerde… Bir bisiklet edinin, yakın mesafelere bisikletle gitmeye çalışın. Kış boyu daha az hareket ettiğimizi düşünürsek, bisikletin nostaljik hissiyle salgılattığı endorfin size iyi gelecek. Şehirde yapamam derseniz, tatilde bisiklet kiralayın. Bir yerden bir yere giderken bisikletle gitmenin neşesi paha biçilemez.

Doğada yoga yapın 

Doğada yoga yapmak, doğayla bütünleşmenin harika yollarından biri. Bu konuda biraz daha ilham almak için okuyabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.