ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Geri Dönüşüm

Ruhunu Doyuran Gelişmeler – Kasım

Bu yazıyı 1 dakika 25 saniyede okuyabilirsiniz.

İstanbul’da metro istasyonlarına ve okullara yerleştirilen konteynerler sayesinde çöpe giden plastik şişeler geri dönüştürülecek.

Dünyada her sene yarım trilyon, saniyede ise 20 bin plastik şişe kullanılıyor. Bunun büyük çoğunluğu çöpe, daha doğrusu uzun yıllar boyunca yok olmamak üzere denizlere, okyanuslara, toprağa, hatta havaya gidiyor.

Bir süredir ters (geri dönüşüm) otomatlar, yani plastik şişe ve teneke kutuları iade edip karşılığında para alabildiğiniz makinalar, dünyanın farklı ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bazı market ve mağazalarda otomata bıraktığınız her şişe için para ya da kupon alabiliyorsunuz. Bundan birkaç sene önce Pekin ve Sydney’de ters otomatların verdiği “ödüllere” farklı bir anlayış geldi. Sydney’de ödül otobüs bileti, sinema bileti, şehrin meşhur Yılbaşı partisine davetiye olarak sunulabiliyor. Pekin’deyse kalabalık turistik meydanlarda da bulunan otomatlardan otobüs bileti alabiliyorsunuz.

Yakın zamanda ters otomatları bu şekilde kullanan şehirlere İstanbul da eklendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre, kısa sürede sayısı 100’e çıkacak olan konteynerlerden pet şişe ve alüminyum kutu karşılığı İstanbulkart’a yükleme yapabileceğiz. 0,33 litrelik pet şişeye 2 kuruş, 0,5 litrelik pet şişeye 3 kuruş, 1 litrelik pet şişeye 6 kuruş, 1,5 litrelik pet şişeye 9 kuruş para yüklenecek. 0,33 litrelik alüminyum kutu için 7 kuruş, 0,5 litre için ise 9 kuruş para yüklemesi yapılacak. Bu konteynerler metro istasyonlarına ve pilot okullara yerleştirilecek. Ayrıca kartına fazla yükleme yapanlar Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz tiyatro bileti alabilecek, İBB Sosyal Tesisleri’nden indirimli yemek yiyebilecekler.

Bu otomat ya da konteynerlerin bir özelliği içlerine başka herhangi bir şey atılamaması. Geri dönüşüm kutuları ne yazık ki farklı çöplerle dolabiliyor ama bu konteynerlere farklı bir çöp atmak mümkün değil. Ayrıca konteynerlerin içindeki atık sayısı, yaklaşık olarak doluluk oranı, lokasyon ve çalışma süreleri uzaktan anlık olarak takip edilebiliyor.

Keşke plastik baştan hiç kullanılmasa ya da geri dönüştürmek için herhangi bir ödül gerekmese ama yine de ruhumuzu doyuran bir haber olduğu kesin.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.