ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Uzman

Saç Bakımında Bitkisel Yağların Gücü

Saçlar doğaya emanet!

Fiziksel görünümün önemli bir parçası olan saçlarımız, tıpkı cildimiz gibi özverili bakımı hak ediyor. Canlı görünen sağlıklı ve gür saçlar için zararlı kimyasallar içeren ürünler kullanmak yerine doğanın bize sunduğu nimetlerden faydalanmalı, hem kendimizi hem de çevremizi korumalıyız. Bitkisel yağlar; saçları ve saç derisi sağlığını tehdit eden hemen her probleme şifa olabilmekle birlikte, saçları kökten uca besleyerek güzelliğini de ortaya çıkarıyor. Öyleyse saçlar için en faydalı yağları bir an önce tanıyalım, onları nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenelim ve “kötü saç günlerine” artık son verelim!

Bitkisel yağlar nasıl kullanılır?

Her ne kadar doğal olsalar da, uçucu yağlar (Esansiyel yağlar) yüksek yoğunluktadır, dolayısıyla cilde direkt uygulanmaları sakıncalı olabilir. Bu da demek oluyor ki, bakım için seçtiğimiz yağları kullanmadan önce alerji testi yapmalıyız. Cilde az miktarda yağ damlatılarak hassasiyet test edilebilir. Ayrıca tahrişe sebep olabilecek yoğun yağlar badem yağı (nem kazandırır), Hindistan cevizi yağı (yumuşatır) ve Jojoba yağı (besler) gibi “taşıyıcı” yağlarla seyreltilmelidir. Bunun için seçmiş olduğunuz yağı en fazla beş damla olmak üzere bir yemek kaşığı taşıyıcı yağın içine damlatarak karıştırın.

Seyreltilmiş yağ ve yağ karışımlarını saç derisine 2-3 dakika boyunca masajla yedirebilirsiniz. Yağları duş veya banyo sonrası saç diplerine uygulayın. Yoğunluğa göre ister durulayın, ister öylece kalsın. Bir başka etkili ve pratik yöntem, yağları şampuanın veya bakım kreminin içine damlatmak! (Karbonat, Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı gibi arındırıcı bir yağla ev yapımı şampuan elde etmeye ne dersiniz?)

Papatya Yağı

Özellikle sarı saçların gözdesi, umutsuz sevdalıların narin “fal çiçeği” papatya, saçları temelden besleyen yağıyla adeta bir koruyucu kalkan görevini üstleniyor. Şekillendirme amaçlı kullanılan ısı veya kimyasal ürünler gibi, saçları yorarak zarar veren elementlerin yanında Trichorrhexis Nodosa adı verilen ve halk arasında “saçların yanması” olarak tanımlanan kopma şeklindeki saç hasarından da büyük ölçüde koruyor. Papatya çiçeğinin önemli bir özelliği de “stres savar” olması. Birkaç yudum papatya çayı ruhumuz ve bedenimiz için ne denli rahatlatıcıysa, yağı da saç derisi üzerinde benzer bir etki bırakıyor. Saç derisindeki asiditeyi dengeleyerek doğal yağ üretimini tetikliyor. Böylece fazladan sebum üretimi engelleniyor ve saç derisi yatışarak rahatlatıyor. Ayrıca saç tellerinde bulunan ve saçların tekrar uzamasına yardımcı olan ana protein kolajen miktarını artırıyor. Kepeklenmeye yatkın ve kolay yağlanan saçlar için olduğu gibi, kuru ve kırılgan saçlar için de papatya yağını önerebiliriz. Duş sonrası havlu ile nemini aldığınız saçlarınıza parlaklık katmak için birkaç damla yağı seç derisine yedirerek masaj yapın. Kepek önleyici bir başka yağ, antibakteryel ve antimikorbal özellikleriyle bilinen arındırıcı çay ağacı yağıdır. Sebum üretimine destek olan ylang ylang yağı da kuruluğa derman olur.

Lavanta Yağı

Hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlıkları ve kullandığımız ürünlerdeki kimyasallar gibi; modern yaşantımızda karşılaştığımız stres faktörlerinden saçlarımız da nasibini alıyor. Neyse ki saç derisinin ve saçların ihtiyaç duyduğu desteği lavanta gibi güçlendirici yağlarla sağlayabiliriz.

Uçsuz bucaksız, pitoresk mor tarlalarda yetişen mis kokulu lavantanın yağı, antifungal ve anienflematuar özellikli doğal bir antiseptiktir. İçeriğinde fitokimyasallar veya fitobesinler (bitkisel besinler tarafından üretilen ve bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapan bileşikler) bulunduğu için, bitkinin güçlendirici özelliğini bilhassa vurgulamak isteriz. Lavanta yağı bu özelliğiyle saç tellerine olan kan dolaşımını artırıyor, hücreleri simüle ediyor; saç tellerini kökten uca besleyerek sağlıklı uzamayı destekliyor. Alopesi gibi, yoğun saç kaybına sebep olan “Saçkıran” hastalığının oluşumuna karşı koruma sağlıyor. Lavanta yağından saçlarınızın güzelliği için de faydalanabilirsiniz. Kür olarak kullanıldığında saçları derinden besleyerek parlaklık veriyor. Kuru saç uçlarını yumuşatıyor ve ekstra pürüzsüzlük sağlıyor. Adaçayı yağında da lavanta gibi saçları güçlendiren, kırılmaları engelleyerek uzamayı destekleyen linalil asetat bulunuyor.

Biberiye yağı

Saç derisindeki kan dolaşımını artırıp hücreleri yenileyen ve saç uzamasına yardımcı olan bir mucizedir biberiye yağı. Antienflamatuar özelliği sebebiyle iltihapla savaşır, saç foliküllerinde onarım sağlar. Kan dolaşımı güçlü olduğunda saç foliküllerine daha fazla kan akışı sağlandığı için, saç tellerinin deyim yerindeyse “ölerek” dökülmeleri engellenir. Saç derisi sağlıklı yapıdayken kepeklenme yaşanmaz, kuruluk ve kaşıntı gibi problemlerin önüne geçilir. Saç uzamasına yardımcı olan diğer faydalı yağlar saç dersini ferahlatıp stimüle eden nane yağı, kekik yağı ve dökülmeyi azaltan Sedir ağacı yağıdır. Limon otu yağı da, özellikle taşıyıcı yağlarla kullanıldığında saç dökülmesi ve yavaş uzama gibi çeşitli saç problemlerinde etkili çözüm sağlar.

Bitkisel yağlarla ev yapımı bakım kürleri

-Küçük bir kasede Hindistan cevizi yağını ve lavanta yağını karıştırın. Karışımı kuru saça uygulayın ve 15 dakika kadar bekletin. Sonrasında katkısız bir şampuanla yıkayın ve durulayın. Yıkama yetersiz gelirse sirkeyle tekrar yıkayarak arınma sağlayabilirsiniz.

-Küçük bir kasede iki yemek kaşığı saf Hindistan cevizi yağını (oda ısısında olursa akıcılığı artar) üç damla biberiye yağı ve üç damla lavanta yağı ile karıştırın. Saçlarınızı hafif ıslatın. Karışımı ellerinizle veya bir fırça yardımıyla saçlarınıza eşit olarak sürün. 30 dakika kadar bekletin. Rahat hareket edebilmek için duş bonesi takabilirsiniz. Saçlarınızı durulayın ve şampuanla yıkayın.

-Küçük bir kasede bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını, bir yemek kaşığı balı ve 3-5 damla papatya yağını karıştırın, macun haline getirin. Karışımı saç diplerinden uçlara kadar sürerek yayın. Geniş ağızlı bir tarak yardımıyla saçları tarayarak açın. Bir baş havlusunu ısıtıp saçlarınıza sarın. 30 dakika kadar bekletin. Bu sırada kendinize hazırladığınız leziz bir papatya çayını yudumlayabilirsiniz. Süre bitince saçlarınızı şampuanla yıkayın. Yıkama işlemini birkaç kere tekrarlayabilirsiniz.


Carina Göknar

Güzellik editörü, freelance yazar.

Editörlük kariyerine 2008 yılında, Madame Figaro’da başlayan Carina Göknar, yazıları ve çevirileriyle InStyle, Vogue, Marie Claire ve L’Officiel gibi çeşitli moda dergilerine katkıda bulundu. Condé Nast Traveller’ın güzellik editörlüğünü yaptı ve bugün halen GQ Türkiye’nin wellness editörlüğünü sürdürüyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.