ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Uzman

Güzelliğin Reçetesi

Bu yazıyı 2 dakika 54 saniyede okuyabilirsiniz.

Bugünü kendinize bakım yapmak için ayırmaya ne dersiniz? Şöyle açın bir güzel buzdolabınızı, tarayın rafları sırayla. Bir demet maydanoza, bir tutam zencefile ihtiyacınız olacak. Atın balığı tavaya, gezdirin üzerinde sızma zeytinyağını. Yanlış okumadınız. Güzelliğin anahtarı mutfakta yatıyor.

Cildimizin oldukça dinamik bir yapısı var. Hücreler ölürken, yenileri oluşuyor. Yani devamlı “yapım aşamasında”, sürekli gelişiyor. Beslenmenin temel amacı da bu yenilenme süreci için gerekli besinleri sağlamak. Dolayısıyla nasıl beslendiğimiz, vücudun “yakıtı” ve yakıt kalitesi büyük önem taşıyor. Kötü beslenmek, tıpkı hormon düzensizlikleri ve stres gibi cildi yıpratan faktörler arasında. Şeker yüklü, yağlı ve işlenmiş gıdalar serbest radikalleri harekete geçirerek cilt dokusunu bozuyor. Kısa vadede soluk bir ten, şişlikler ve cilt yüzeyinde bozukluklar olarak kendini gösteren yaşlanma belirtileri; uzun vadede esneklik ve nem kaybı, kırışıklıklar ve sarkmalarla yol alıyor.

Öyleyse amaç, cildi korumak ve yaşlanma sürecini mümkün mertebede yavaşlatmak. Böylece nasıl yaşlandığımız üzerinde hak sahibi olmak! Her öğünde ihtiyacımız olanlar ise vücudun temel yapıtaşı protein, sağlıklı yağlar ve enerji ihtiyacını karşılayan, “iyi niyetli” karbonhidratlar. Şimdi o yağlı cips paketini elden bırakıp orman meyvelerine dadanmanın zamanı gelmedi mi?

Su ve zeytinyağı

Sudan bahsetmeye lüzum var mı? Toksinleri vücuttan atmak ve cildi canlı tutmak için ona ihtiyacımız var. Keza sızma zeytinyağına da öyle. Zeytinyağının içindeki yağların yüzde 75’i gençlik aşılayan tekli doymamış yağ asitleri ihtiva ediyor. Esansiyel yağ asitleri de barındıran bu nimeti cam şişeye doldurup banyonuzda bulundurun. Saç diplerine maske yapın, akşamları tırnaklarınıza ve cildinize yedirin. 

Omega 3 farkı

Omega 3 yağ asitleri cildi sağlıklı ve esnek tutuyor. Başta chia tohumları olmak üzere, keten tohumu ve somon balığı en zengin kaynaklar. Fındık, badem, ceviz gibi Omega 3 yüklü yemişleri gün içinde atıştırmak için yanınızda taşıyın. Yemişlerde ve tohumlarda bulunan E vitamini, C vitamini ile etkileşime geçerek cildi zararlı etkenlerden de koruyor. İçerdikleri çinko ve demir, saç sağlığı için ve cilt problemleri ile mücadelede birebir. Yumurta da, proteinle beraber Omega 3 yağ asitleri içeriyor. Serbest gezinen ve keten tohumu yedirilen tavukların yumurtalarını tercih etmeye çalışın. Hem daha lezzetli, hem de daha sağlıklı bir tercih. 

Antioksidan meselesi

Genç, esnek ve parlak bir cilt için; serbest radikallerle savaşan ve vücutta hücresel aşınmayı önleyen, geniş bileşikler grubu antioksidan yüklü besinler tüketmeliyiz. Yani ince çizgilere “dur” diyen, soluk tenle savaşan gizli kahramanlar! Hangi besinlerde var? Özellikle orman meyvelerinde. Orman meyvelerinin hepsi cilt için altın değerinde. Ahududu, kolajen üretimi için gerekli olan yüksek oranda C vitamini içeriyor. Baharat olarak zerdeçal, tarçın ve zencefil başı çekiyor. Tarçın, yaşlanmayı hızlandıran bir faktör olarak tanımlanan hücresel iltihaplanmayı engelliyor.

Ne içelim derseniz, yeşil yasemin çayı antioksidanların bir parçası olan doğal polifenol kimyasalları içeriyor. İltihaplanma ile mücadele ediyor, serbest radikallerle savaşıyor.

“Yeşil” ışık yakın

Günde bir elmanın doktoru uzak tuttuğu söyleminde doğruluk payı var. Dahası cilt problemlerinin önüne de geçiyor. Yeşil elmalarda bulunan kuersetin hücre aktivitesini azaltıyor. İzahı, daha az sivilce problemi ve iltihaplanma. Yeşillerde bulunan A vitamini cildin yağ üretimini dengeliyor. Dolayısıyla pazara gittiğinizde su teresi, ıspanak ve karalahanayı yakın markaja alın. Koyu yapraklı yeşillerde kartenoid yer alır. Yaz aylarında cildi korumak için ne yemeli konulu yazımızda bahsetmiştik; kartenoid pigmentleri cildi UV ışınlarından koruyor. Yeşil kontenjanından kuşkonmaza da değinelim. Ciltteki küçük kılcal damarları güçlendiren bir bioflavanoid olan rutin zengini, sepete atın!

Pratik cilt bakımı

Nar, cildin kolajen üretimine katkıda bulunuyor. Ortadan ikiye bölün ve yüzünüze lokal olarak uygulayın.

Biotin zengini avokadoyu beslenme düzenimize zaten dahil etmiştik. Avokadonun iç kısmını ezip esansyel yağlarla karıştırarak yüzünüze sürün. Tırnaklarınıza yedirin. Kurulukları gidermekte çok faydalı olduğunu göreceksiniz. 

Ara öğün

Çocukların da severek tüketeceği, doyurucu ve besleyici bir “güzellik reçetesi” verelim. Bir kap yoğurda yaban mersini, tarçın ve bal karıştırın. Probiyotik yüklü yoğurt ayrıca ciltteki kırmızılıkları ve iltihaplanmayı alan laktik asit içeriyor. Afiyet olsun!     


Carina Göknar

Güzellik editörü, freelance yazar.

Editörlük kariyerine 2008 yılında, Madame Figaro’da başlayan Carina Göknar, yazıları ve çevirileriyle InStyle, Vogue, Marie Claire ve L’Officiel gibi çeşitli moda dergilerine katkıda bulundu. Condé Nast Traveller’ın güzellik editörlüğünü yaptı ve bugün halen GQ Türkiye’nin wellness editörlüğünü sürdürüyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.