ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Dünyadan

Ruhu Doyuran Kitaplar

Bu yazıyı 3 dakika 17 saniyede okuyabilirsiniz. 

Yazın ve tabii ki kışın okumanız için Ruhun Doysun’dan birkaç kitap önerisi…

Yazın uzun günleri, bize sevdiğimiz şeyleri yapmaya vakit kazandırıyor. Sabah uyanır uyanmaz, birkaç sayfa kitap okumak mesela, ya da akşam işten eve döndükten sonra, kaldığınız yerden devam etmek.

Tatildeyken hele, öyle çok vaktimiz var ki, zaman zaman yaz tatilleri bir kitap okuma maratonuna dönüşebiliyor. Ruhun Doysun’da, gıdanın hikayesine kulak vermek, iklimi, dünyanın geleceğini düşünmek bizim için önemli. Yazın (ve elbette kışın) gıda üzerine düşündürecek, dünyanın kaynaklarını, iklimi, sade, çevreci bir yaşamı hayatımıza daha çok sokabilmek için önereceğimiz bazı kitaplar var.

Ruhun Doysun dergi-kitabı

Ruhun Doysun’un Youtube’da bölümleri, sosyal medyasında küçücük ipuçları, burada web sitesinde ise derinleşen makaleleri var. Ruhun Doysun dergi-kitabıyla, Ruhun Doysun’u hediye edilebilecek, bir yazı karıştırarak geçirilebilecek, değerli bir şeye dönüştürmek istedik. Macahel’den Boğatepe’ye, uzayan yaşamdan beslenme ve saklama ipuçlarına, sade yaşamdan uykuya Ruhun Doysun’da değindiğimiz tüm konuları birleştirdiğimiz dergi kitabımız, tam bir yaz hediyesi. 

Arzunun Botaniği, Michael Pollan

Elma sizi baştan çıkarıyor olabilir mi? ruhundoysun.com‘daki Yemek Kuralları yazımızdan hatırlayacağınız Michael Pollan’ın en çok okunan kitaplarından “Arzunun Botaniği”, dört arzuyu dört bitkiyle ilişkilendiriyor ve insanın bu bitkilerle ilişkisini anlatıyor. Tatlılık, güzellik, sarhoşluk ve kontrol arzusuyla, elma, lale, marihuana ve patatesi ilişkilendiren Pollan, tüm bu bitkilerle ilgili çok ilginç şeyler anlatıyor. Bir daha elmaya asla aynı gözle bakamayacağınızın garantisini veren “Arzunun Botaniği”, bir başucu kitabı.

Parfümün Dansı, Tom Robbins

Bir malzemenin tutkusundan söz etmek deyince, pancara olan inanılmaz düşkünlüğüyle Tom Robbins, “Parfümün Dansı”nda bir pancarla başlattığı her anı ayrı eğlenceli romanında, ölümsüzlüğü, ellerimizi boyayan pancarı, tanrıları ve parfümü bir araya getiriyor. Eğer okumadıysanız başlamanın tam zamanı.

Live Green, Jen Chillingsworth 

“Live Green”, 52 adımda daha yeşil yaşama rehberi. Ruhun Doysun’da ele aldığımız tüm konuları kapsayan, hayatı daha çevreci, daha duyarlı, daha doğal yaşamak için ipuçlarından oluşuyor. Béa Johnson’ın Sıfır Atık Ev, (Zero Waste Home) kitabına biraz benziyor bu açıdan. Evle, mutfakla başlayıp, gıdayı saklama, yemek yeme alışkanlıklarına geçiyor, modadan güzelliğe, dekorasyondan, hediye alternatiflerine ilham veren tarifler ve ipuçları veriyor. Streç film yerine balmumundan saklama kumaşı yapma tarifi bile var!  

Hissedilen Zaman, Marc Wittman

Modern dünyada hepimiz sürekli olarak bir şeyleri kaçırdığımız hissine kapılıyor, koşturup duruyoruz. Marc Wittman’ın, “Hissedilen Zaman”da zamanın akışının göreceliliği üzerine anlattıkları sizi müthiş bir farkındalığa sürüklüyor. “Zaman miyobu” adındaki bir kavram ortaya atıyor ve sizi hissettiğiniz zaman üzerine düşündürürken, zamanı nasıl iyi kullanacağınıza dair fikirler de veriyor.

Koşmasaydım Yazamazdım, Haruki Murakami

Ünlü yazar Haruki Murakami’nin yazma ve koşma deneyimini anlattığı “Koşmasaydım Yazamazdım”ı bitirdiğinizde müthiş bir koşma motivasyonu kazanmış oluyorsunuz, ancak bunu ille de koşun dayatmasıyla asla yapmıyor Murakami, bilakis, koşamamasını da anlatıyor. Koşma eylemini hem metafor hem gerçek bir biçimde anlatıyor ve yazma deneyimiyle birleştiriyor.

Sofranız Şen Olsun, Takuhi Tovmasyan

Tüm yemek kitaplarından vazgeçmeye kalkışsak, “Sofranız Şen Olsun”dan çok zor ayrılırdık. Takuhi Tovmasyan’ın Yedikule’deki yaşamlarını, evde pişen tariflerle anlattığı kitabı, okudukça kalkıp yemek yapmanızı sağlıyor ve bunu yaparken bir dolu şey öğreniyorsunuz.

The Way We Eat Now, Bee Wilson

Bee Wilson’ın Mart ayında yayımlanan ve uluslararası çapta çok satan kitabı, bu kadar yemekle kafayı bozmuş halde, nasıl bu kadar kötü beslenebildiğimizi irdeliyor. Yemek yemeyi nasıl bu kadar endişeli bir hale dönüştürdük ve bir yandan daha sağlıklı beslenirken nasıl yemeklerimiz daha da sağlıksızlaştı? Bee Wilson’ın kitabı bu soruları aynı anda sorarken, yeme biçimimizin bizi, yaşamımızı ve dünyayı nasıl etkilediğini de anlatıyor.

The Unhabitable Earth,  David Wallace-Wells

Yaz ortasında yağan dolular, fırtınalar, hortumlar başlayan iklim krizinin küçük habercileri… David Wallace-Wells, küresel ısınma konusunda bizi biraz endişelenmeye davet ediyor. Ve hatta kitap şöyle başlıyor: “Sizi temin ederim ki durum düşündüğünüzden daha kötü. Küresel ısınmayla ilgili başlıca endişeniz deniz seviyesinin yükselmesi ise, şimdiki genç kuşağın bile kendi ömürleri içinde görebileceği kadar kısa zamanda gerçekleşebilecek felaketlerden tam anlamıyla haberdar değilsiniz.”

Ölmeyi Öğrenmek, Roy Scranton

Bir iklim değişikliği kitabı da Türkçeye geçen aylarda çevrilen iklim felsefecisi Roy Scranton’ın kitabı “Ölmeyi Öğrenmek”. İklim değişikliğinin artık önüne geçemeyeceğimizi ve önümüzdeki birkaç nesil boyunca 3 ila 5 derece ısınacak ve canlı türlerinin nesli tükeneceğini soğukkanlılıkla anlattıktan sonra, çözüm yolları da bulan Scranton’ın kitabı, karamsar havayı, bir barışma ve kabul hissiyle dengeliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.