ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kapat X
Uzman

Saçlar İçin Beslenmek

Bu yazıyı 3 dakika 10 saniyede okuyabilirsiniz. 

Yediklerimizin saçlarımız üzerinde son derece etkili olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı saçlar için yememiz gerekenler bu yazıda.

Uzun saçlı çekici bir kadın, başını sağdan sola özgüvenle savuruyor. Kahkahası yerinde, hacimli parlak saçları “ahenkle” dalgalanıyor. Hepimiz onu tanıyor, hatta belki bir nebze onun gibi olmak istiyoruz. Özellikle 80’li yıllarda başlayıp günümüze kadar süregelen (ve bu süreçte de aslında doğallığını yitiren) şampuan reklamları hepimizde az çok yer etmiştir. “Reklamlarda hile var, saçlarla oynuyor, rötuşluyorlar” desek yeridir ama şöyle bir gerçek var ki, kimi saçlar gerçekten de daha canlı, gür ve sağlıklı.

Herkesin genetik kodlamasında “reklam ayarında” dört dörtlük saçlar olamaz ama iyi saç kalitesine sahip olmak mümkün, zira bazı parametreler kontrolümüz altında. Her insanın saç derisinde yaklaşık 100.000 ila 350.000 saç teli mevcut. Saç telleri kendini yenileyebiliyor ve ayda 1.25 cm, yılda yaklaşık 15 cm kadar uzuyor. Ne kadar hızlı uzadığı ise sağlık durumu, yaş, genetik faktörler ve beslenme gibi bazı sabit ve değişken faktörlere bağlı. Fırçalama veya yıkama yoluyla her gün önemli miktarda saç kaybediyoruz ancak döküldüğü kadar saç uzadığı takdirde sıkıntı yok.

Saçların sağlıklı; yani güçlü, esnek ve parlak olması için saç tellerini oluşturan hücrelerin protein, mineral ve vitaminle “beslenmesi” gerekir. Saçlara fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış yiyecekleri tüketmeyi tercih eder, zarar verenlerden mümkün mertebede uzak durursak saçların kalınlığından uzama hızına, dökülme yoğunluğundan, parlaklık derecesine kadar etki sahibi olmamız mümkün. Bu doğrultuda dikkat etmemiz gereken noktaları gözden geçirelim mi?

-Antioksidan yüklü beslenmek

Önemli bir nokta çünkü antioksidan yüklü besinler saçları “oksidatif strese” karşı koruyor. Serbest radikallerin vücudun savunma sistemini ele geçirmesiyle oksidatif stres gerçekleşiyor. Yaban mersini, çilek, bitter çikolata, enginar, kırmızı lahana, ıspanak, karalahana gibi antioksidan yüklü yiyeceklerle beslenmeliyiz.

-Protein gerçeği

 Tel tel ayrılmış kuru ve zayıf saçlar protein ihtiyacına işaret ediyor. Tavuk, hindi ve balığın yanı sıra süt ürünleri, yumurta, sebze ve kuru yemişler zengin protein kaynakları olarak öne çıkıyor.

-Saç dökülmesine karşı üç silahşörler: Demir, çinko ve selenyum

Aşırı demir eksikliği saç dökülmesine sebep oluyor. Demir seviyesinin düşmesi yani anemi, saç tellerine yeterli miktarda besin taşınamamasıyla sonuçlanıyor. Kırmızı et, balık ve tavuk güçlü demir kaynakları sayılıyor. Vejetaryenler için mercimek, ıspanak, brokoli, patates ve yeşillikler faydalı. Kan akışı için B5 zengini (panthotenic asit) yoğurt ve saç foliküllerine oksijen ve besin taşıyan tarçın tüketmeliyiz. Çinko ve selenyuma gelince, ikisi de saç derisi için birer koruma kalkanı. Öyleyse tam tahıl ürünlerine, istiridye, dana eti ve yumurtaya sıcak bakalım.

-Destek birimi C vitamini

Demirin vücut tarafından emilimini sağlamak için yeterli miktarda C vitamini almak gerekiyor. Dolayısıyla siyah üzüm, yaban mersini, ıspanak, brokoli, guava, kivi, papaya, portakal ve çilek gibi yüksek C vitamini içeren besinleri demir kaynağı besinlerle birlikte tüketmeye önem vermeli. C vitamini ayrıca saç köklerini güçlendiren kolajen üretimini da sağlıyor.

-Omega 3

Vücudun kendi kendine üretemediği Omega 3’ü beslenme aracılığıyla almalıyız. Saç derisindeki hücrelere yerleşen Omega 3, saç derisine ve saçlara nem sağlıyor. Balıkçınıza veya pazara bir sonraki gidişinizde somon, ringa balığı, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıkları sorun, mevsimine göre almaya gayret edin. Bol bol avokado tüketin ve arada atıştırmak için kilerde kabak çekirdeği ile ceviz bulundurun.

-Kaşıntıya karşı A vitamini

Saç diplerindeki yağ bezeleri tarafından üretilen ve saç derisi için doğal olduğu kadar, besleyici bir bakım niteliğinde olduğu kabul edilen sebum üretimi için A vitamini gerekiyor. Sebum olmadığı zaman saç derisi kaşınıyor. Hayvansal gıdaların yanı sıra havuç, bal kabağı ve tatlı patates gibi, A vitamini üretimi sağlayan Beta karoten yüklü turuncu ve sarı sebzelerden yiyin.

-Doğal koruma kalkanı

Saçların ve saç dersinin de güneşten korunması gerekiyor. Saç derisi için SPF içeren bir saç kremi ve saçları korumak için iyi bir şapka şart ancak E vitamini alarak da korumayı güçlendirebilirsiniz. Doğru kaynak kuru yemişler ve badem yağı!

-Biotin

 Suda çözünür bir B vitamini olan Biotin eksikliğinde zayıf ve kırılgan saçlara sahip oluyoruz. Tam tahıllar, ciğer, yumurta sarısı, soya unu ve maya zengin biotin kaynakları olarak öne çıkıyor.

-Rapunzel’in sırrı 

Meşhur çizgi film karakterininki gibi sağlıklı ve gür saçlar için saç uzamasını destekleyen vitaminler ve bileşimler içeren kırmızı meyvelerden bol bol tüketmeye gayret edin.

Carina Göknar

Güzellik editörü, freelance yazar.

Editörlük kariyerine 2008 yılında, Madame Figaro’da başlayan Carina Göknar, yazıları ve çevirileriyle InStyle, Vogue, Marie Claire ve L’Officiel gibi çeşitli moda dergilerine katkıda bulundu. Condé Nast Traveller’ın güzellik editörlüğünü yaptı ve bugün halen GQ Türkiye’nin wellness editörlüğünü sürdürüyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamıza izin vermiş oluyorsunuz.